Pelikasvattajien verkosto kutsuu pelitutkimuksen, hyvinvoinnin ja mediakasvatuksen asiantuntijoita ja tutkijoita osallistumaan uuden Pelikasvattajan käsikirjan kirjoittamiseen!

Mikä on Pelikasvattajan käsikirja?

Pelikasvattajan käsikirjan tarkoituksena on antaa asiantuntevaa, tutkimukseen ja kokemukseen pohjautuvaa tietoa siitä, mistä pelaamisessa ja siihen liittyvissä ilmiöissä on kyse. Käsikirja kirjoitetaan pelaajien, pelintekijöiden, kasvatusalan ammattilaisten, tutkijoiden ja pelihaittojen ehkäisemistyötä tekevien ihmisten yhteistyönä.

Alkuperäisen Pelikasvattajan käsikirjan kirjoittamiseen osallistui vuonna lähes kaksikymmentä asiantuntijaa, joiden työn tuloksena julkaistiin 140-sivuinen kattava teos pelaamisesta kaikille kasvattajille ja pelaajia työssään kohtaaville ammattilaisille. Maksuttomasti saatavilla olevaa Pelikasvattajan käsikirjaa on ladattu eri lähteistä yli 100 000 kertaa ja painettuja versioita on jaettu kasvatusalan tapahtumissa yli 5000 kappaletta. Kirjaa on myös hyvin saatavilla kirjastoista.

Miksi uusi kirja?

Ensimmäinen Pelikasvattajan käsikirja julkaistiin vuonna 2013. Pelit ja peleihin liittyvät kasvatukselliset kysymykset muuttuvat juuri nyt erittäin nopeasti ja pelikasvattajien verkostossa käsitellään monia sellaisia kysymyksiä, joihin Pelikasvattajan käsikirja ei tarjoa vastauksia. Ensimmäisestä kirjasta puuttuu esimerkiksi kappaleita, joissa käsitellään esimerkiksi striimaamista, loot bokseja, skin betting ilmiötä, työelämän pelillistymistä tai vaikka lisätyn todellisuuden pelaamisen valtavaa suosiota. Näiden viiden vuoden aikana koko pelikasvatuksen kenttä on kehittynyt valtavasti ja kerätty kokemus on hyvä saada yksiin kansiin. Uusi kirja palvelee tässä ajassa pelien kanssa toimivia pelikasvattajia ja pelaajien läheisiä.

Kenelle kirja on suunnattu?

Pelikasvattajan käsikirja on tarkoitettu avuksi kaikenlaisille pelikasvattajille. Kirjan kohderyhmänä ovat kaikki pelaajia työssään kohtaavat ammattilaiset ja pelaajien kasvattajat. Ensimmäisessä kirjassa keskiössä oli lasten ja nuorten pelaaminen, tähän kirjaan toivotaan artikkeleita myös ikäihmisten ja aikuisten pelaamisesta.

Millaisia artikkeleita kirjaan halutaan?

Pelikasvattajien verkosto kokosi viime vuoden syksyn ja kevään aikana teemoja, joista kirjoituksia toivotaan. Pelikasvattajan käsikirjan toimituskunta ryhmitteli teemoja alustavaksi sisällysluetteloksi, joka löytyy osoitteesta: 

www.pelikasvatus.fi/pkk2

Haemme artikkeleita sisällysluettelon kappaleisiin. Voit myös ehdottaa omaa aihetta. Etsimme kirjoittajia kaikkiin 30 kappaleeseen (Tasot 1-5) ja 18 case-esimerkille (Taso 6). Artikkeleita voi kirjoittaa myös työparin tai pienen tiimin kanssa. 

Millainen kirjoitusprosessi on?

Kirjoituksista ei makseta palkkiota ja kirjan tekstit julkaistaan Creative Commons 4.0. lisenssillä. Kappaleisiin osallistuneiden kirjoittajien nimet mainitaan kunkin kappaleen alussa. Kirjoittajat saavat kirjaan valokuvalliset kirjoittajaprofiilit. Voit tarjoutua kirjoittamaan artikkelin enintään kolmeen kappaleeseen.

Kappaleisiin 1-5 tulevien artikkelien toivotaan olevan pituudeltaan noin 10 000 - 25 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit). Case-esimerkkien pituudeksi riittää noin 3000 merkkiä.

Pelikasvattajan käsikirjan kirjoitusprosessi on yhteisöllinen ja kirjoittaminen vuorovaikutuksellista käsikirjan toimituskunnan kanssa. Artikkeleita voidaan muokata:

 • toiston poistamiseksi kappaleiden välillä
 • kieliasun yhtenäistämiseksi
 • luettavuuden parantamiseksi
 • kohderyhmän huomioimiseksi
 • artikkeleita tai niiden osia voidaan siirtää kappaleesta toiseen

Lähetä noin yhden liuskan (max. 3000 merkkiä) mittainen tiivistelmä, jossa hahmottelet ehdotuksesi Pelikasvattajan käsikirjaan tulevaksi artikkeliksi 8. kesäkuuta mennessä. Päätökset kirjan tulevista artikkeleista tehdään tiivistelmien perusteella ja yhteen kappaleeseen voidaan sisällyttää useampia toisiaan täydentäviä artikkeleita.

LÄHETÄ ARTIKKELIEHDOTUS TÄLLÄ LOMAKKEELLA: https://fi.surveymonkey.com/r/kasikirja2

Alustava aikataulu

 • Artikkeliehdotukset lähetettävä 8.6. mennessä
 • Kirjoittajavalinnat 18.6.
 • Kirjoitusaikaa 18.6.-31.8
 • Ensimmäinen versio artikkelista kommentoitavaksi 31.8.
 • Tasojen vastuuhenkilöt kommentoivat kirjoituksia syyskuun alussa.
 • Päivitetty versio artikkelista 23.9.
 • Toimituskunnan editointileiri lokakuun alussa (myös kirjoittajat ovat tervetulleita)
 • Taitettu käsikirja julkaistaan sähköisenä Peliviikolla 5.11.

Lisätietoja antaa

Tommi Tossavainen
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
045 310 1412

 

 

 

 

 

 

#pelikasvatus